WATERDICHTE DEUR

 

De Willem Ruys was voorzien van waterdichte deuren die door een hydraulisch systeem vanaf een centraal punt bediend werden.

Ook kon elke deur apart open en dicht gedaan worden door middel van een handel die bij elke deur zat.

Op de deur tussen de voor- en hulpmachinekamer beneden op de plaat was een voor die tijd heel gewaagde foto van een naakte dame geplakt.

Bijna op ware grote toonde een prachtige blondine wat ze in huis had.

Als met mist of slecht weer de deuren gesloten werden had deze deur altijd veel bekijks.

Op een passagierschip worden regelmatig excursies door de machinekamer gegeven en op de Willem Ruys werden vaak de assistent- of 5e WTK’s daarvoor aangewezen..

Dan werd ook de werking van een waterdichte deur gedemonstreerd en als de samenstelling van de groep het toeliet werd er gekozen voor die met de dame wat meestal tot grote hilariteit leidde.

Enkele malen per reis kwam de HWTK hoogst persoonlijk een groepje rondleiden volgens een vast patroon waarvan hij nooit afweek en de bewuste deur werd altijd voorbij gelopen, hij demonstreerde altijd een andere deur.

Op zekere dag komt hij beneden met wat wij een groep ouwe dakkies noemden, de paarse permanentjes voerden de boventoon en het was een heel gedoe om ze vanaf de lift op het tussendek naar beneden te krijgen.

Dat zal de reden geweest zijn voor een korter rondje dan normaal en het kiezen van een andere deur.

Omstandig legt hij de werking van de deur aan de dametjes uit en als hij de handel overhaalt geeft onder luid belgerinkel onze mascotte zich bloot en vallen er bijna een paar in katzwijm.

Shocking is het meest gehoorde woord en de HWTK kan de deur niet snel genoeg weer sluiten, hij stamelt excuses en loodst met een vuurrode boei het gezelschap snel de MK uit.

Nog dezelfde dag werd ons meisje uit de machinekamer verbannen.