Vliegen naar Singapore.

 

 

In m’n eentje per vliegtuig op weg naar Singapore om af te lossen.

Het vliegtuig zit stampvol maar gelukkig heb ik bij het inchecken een plaatsje aan het gangpad kunnen regelen.

Op zo’n lange vlucht is dat mijn favoriete plaats want dan kun je nog eens rondlopen zonder je medepassagiers te storen.

Naast me zit een bejaarde non die samen met een stel andere nonnen op weg is naar Indonesië zoals ze mij verteld nadat we in gesprek raken tijdens de vlucht.

De rest van de nonnen zit bij elkaar op “moeder overste” na die een paar rijen voor ons alleen tussen andere passagiers in zit.

De non verteld me dat ze bijna heel haar leven als non op een klein eilandje in de Indonesische Archipel heeft doorgebracht als onderwijzeres en nu na een laatste bezoek aan Holland op weg terug is om haar laatste jaren daar door te brengen.

Het is een heel kwiek mens en als de stewardess langs komt met drankjes fluistert ze dat ze best trek heeft in een wijntje maar dat niet mag van moeder overste.

Ik maak een grapje en zeg dat ook een non wel eens mag zondigen en  bestel een wijntje voor haar en een biertje voor mezelf, ook een glaasje water erbij voor als ze controle krijgt.

Het wijntje blijft op mijn tafeltje staan en ze gniffelt van plezier en geniet zichtbaar.

Moeder overste heeft blijkbaar toch lont geroken want na een tijdje komt de purser vragen of ik van plaats wil wisselen zodat de nonnen bij elkaar kunnen zitten,een andere mogelijkheid is er niet want de andere passagiers op de rij van moeder overste zijn familie van elkaar en willen bij elkaar blijven.

Ik krijg een por in m’n zij en het nonnetje naast me sist tussen haar tanden niet doen dan mag ik niets meer.

De purser is hoogst verbaast dat ik weiger mee te werken aan de hereniging van de nonnen en laat me duidelijk blijken dat ze mijn smoes dat ik aan het gangpad wil blijven zitten niet erg gelooft.

Het is aan de service daarna te merken dat ik het bij het cabine personeel verbruid heb en niet hoef te rekenen op een vriendelijke behandeling.

Na een toiletbezoek wip ik toch maar even de pantry binnen en leg uit waarom ik niet van plaats wilde wisselen en daarna klaarde de lucht weer op.

Met de stewardessen in het complot heeft het, het nonnetje, tot Singapore aan niets ontbroken en ook bij het diner werd haar een flesje wijn geserveerd.

Wel kwam moeder overste nog langs en vertelde kortaf dat op het traject Singapore – Jakarta een plaatsje naast haar voor het nonnetje geregeld was.

Dat maakte het nonnetje niets meer uit, na de wijntjes, het eten en nog een tussenstop in Singapore was ze wel aan een dutje toe vertelde ze stralend.