SCHUIFMAAT

Na een brandje onder de ketel op n van de roro-schepen moet er op alle vier de schepen een beveiliging worden aangebracht.

Er wordt in de lekbak onder het branderfront een vlotter geplaatst die bij lekkage de pompen uitschakelt.

De vlotter plaatsen en de bedrading aanleggen vanaf de pompen, beneden op de plaat, naar de ketel boven in de MK en vandaar naar het alarmpaneel in de gang bij de hutten van de WTKs is op de Nedlloyd Rouen mijn job voor de komende dagen.

Het werk in de machinekamer valt wel mee en dat is redelijk snel geklaard.

Vanaf de ketel moet ik door het mk schot uitkomen in de sportzaal en van daar naar de gang .

Om het netjes te houden moet een gedeelte van het onderdeks eruit om de kabel weg te werken.

Dat blijkt een vervelend rotklusje te worden want elke plafondplaat zit met een flink aantal schroeven vast en er is geen elektrische schroevendraaier of handzame boormachine aan boord.

Met een pompschroevendraaier ben ik uren bezig om alles los te nemen en nadat de bedrading is gelegd ook weer vast te zetten , het aansluiten is voor een WTK.

Als ik al het gebruikte gereedschap heb opgeruimd merk ik dat de schuifmaat ontbreekt, alles wordt nagezocht maar dat ding is nergens te vinden.

Ik vraag rond of hij soms, zoals wel vaker gebeurd, door iemand geleend is maar niemand geeft thuis.

De 2e WTK is behoorlijk pissig op me en verondersteld dat de schuifmaat wel ergens tussen de leidingen van het onderdeks in de sportzaal zal liggen, daar ben ik immers het laatste bezig geweest.

Op mijn commentaar dat ik daar helemaal geen schuifmaat gebruikt heb gaat hij niet in, de plafond platen moeten er weer uit.

Met de pest in mijn lijf begin ik opnieuw de platen los te schroeven en zoals ik eigenlijk al wel verwachtte kwam de schuifmaat niet te voorschijn.

Ver na vijf uur middags zitten alle platen er weer in en om op tijd aan tafel te komen mis ik mijn biertje aan de bar.

De volgende ochtend tijdens pikheet wordt ik er door de seconde nog eens op gewezen dat ik zuiniger op mijn gereedschap moet zijn.

De HWTK die het hele verhaal heeft aangehoord staat op en gaat naar zijn hut, even later is hij terug en geeft me mijn schuifmaat terug.

Die had ik even geleend van je maar je was zo druk bezig met die plafondplaten dat ik je niet wilde storen, helemaal vergeten om hem terug te leggen.

Als ik woedend naar beneden storm om even aan dek af te koelen klinkt een bulderend gelach me na vanuit het pikheethok.