Scallops

 

Soms tref je een kapitein die je nooit meer vergeet, meestal omdat je met respect aan hem terug denkt maar dit was een bastard eerste klas.

Zonder uitzondering was hij humeurig tegenover iedereen maar tegen mijn vrouw was hij zonder reden vaak ronduit onbeschoft en daar was in die tijd eigenlijk weinig tegen te doen.

Ik was de reis er voor getrouwd in Nieuw Zeeland en op deze reis vergezelde Lorraine, mijn vrouw, me want die ging weer naar haar geboorteland.

Ergens in een Nieuw Zeelandse haven komt de hofmeester me vragen of mijn vrouw, die kokkin geweest was, scallops wil bereiden voor de kapitein en zijn gasten.

De gasten hadden ze meegebracht en zouden ze graag samen met de kapitein gaan eten.

Ik vertelde mijn vrouw wat er gevraagd was en verwachte dat ze zou weigeren maar tot mijn verbazing ging ze onmiddellijk akkoord en aan de slag in de kombuis.

Het waren schelpdieren en de bakker wist niet hoe, de kok lag met een gebroken been in het ziekenhuis na een voetbalwedstrijd tegen een ander schip

Ik had er behoorlijk de pest in en zat aan de bar te mokken, hoop maar dat ze er vergif op strooit kreeg ik ook nog te horen van verschillende de kanten.

Na een poosje kwam ze met een schaaltje naar de bar en vroeg ons te proeven, tenslotte moest ze wel zeker weten dat ze kapitein iets goeds voor zette.

Het smaakte uitstekend en het schaaltje was zo leeg.

Lorraine was nog niet tevreden en verscheen even later met een nieuw schaaltje, een handen wringende hofmeester op haar hielen.

Op deze manier bleef er niet veel over klaagde hij maar Lorraine verklaarde vastbesloten dat de kapitein en zijn gasten iets voorgeschoteld zou krijgen dat ze nooit zouden vergeten.

Eindelijk was het naar haar zin en waren er nog drie scallops over , één voor de kapitein en zijn twee gasten.

Op een prachtig opgemaakte schotel werden ze persoonlijk door haar in de officieren messroom afgeleverd.

De kapitein verblikte of verbloosde niet maar ze kreeg ook geen bedankje.

Er werd ook later nooit meer door hem op terug gekomen maar wel werd ze met duidelijk meer respect behandeld, op haar eigen manier had ze hem een lesje geleerd.