Foto's van het ss STAD HAARLEM

 

Deze foto's zijn natuurlijk al zo'n 47 jaar geleden gemaakt, de kwaliteit is niet om over naar huis te schrijven, maar ik ben blij dat ik deze nog heb, niet dan? De opnames zijn gemaakt in Oktober 1954, op de Atlantische Oceaan, op weg van Wabana (Belle Isle) Canada naar het Continent. Het weer was zo slecht, dat de gehele bemanning stand-by moest zijn, het zo genaamde 'all-hands on deck'. Kort daarop heeft de kapitein het schip op de wind gelegd, het zo genaamde 'steken,' en de storm af liggen rijden.Het was zo erg, dat het 'zwarte koor'' en de roerganger en/of uitkijk, via de schroefas tunnel, via de machinekamer, naar de midscheeps moesten om af te lossen, want we mochten niet meer over dek. Dat heeft een dag of vier/vijf geduurd, je was op een gegeven moment iedere vorm van tijd of dag gewoon kwijt. Maar we hadden een heeeel goede kapitein, een echte vakman. Kapitein Stoker, uit IJmuiden, was ook een oorlogsveteraan vertelde twee keer getorpedeerd te zijn en twee maal heelhuids thuis gevaren. Ik kon heel goed met hem opschieten, want als we ergens voor anker lagen, gingen we altijd vissen, dat vond hij schitterend, de man stond ook erg dicht bij de bemanning, "we moeten het met z'n allen doen", zei hij altijd, "Niemand kan een schip alleen varen", was zijn motto!

Op deze foto draait het schip zich net uit een breker.

 

Op deze  brak er een breker over het achterschip en dan met +/- 10000 ton ijzererts, heb je weinig in handen, als de lading overgaat, niet dan?

 

Kijk maar naar het ms MELANIE SCHULTE, in 1952.

Wij zijn toen nog op de West kust van Schotland naar dat schip uit wezen kijken, is ook nooit bekend geworden hoe het is vergaan, maar in het algemeen genomen, 'neemt men aan' dat de lading erts is over gegaan en het schip is gekapseisd

Op deze foto sta ik met m'n hutmaat Bertus Hazeleger.

******

Leuk raadsel: op de middelste foto,

Was dit schip geladen? of in ballast?

een goed zeeman, kan het zien, rarara.

greetinx,

Pete

STAD HAARLEM- 1945-PHRF

 

Een  foto uit 1963 van Pete toen hij zijn roertorn maakte op de 'Theano'

 

de 'Theano"

 

 

Pete in 2002