MONSTERBOEK

Het begeerde monsterboekje moest gehaald worden want je moest en zou varen. Dat heeft wat voeten in de aarde gehad, maar toch het lukte. Als 15 jarige toog ik naar Rotterdam en ging met knikkende knieen als eerste bij Nievelt binnen, daar hadden ze niemand nodig. De eerste raad werd me wel gegeven: probeer niet gelijk de matroos uit te hangen, je begint als lichtmatroos knulletje. De volgende was van Uden ook daar lukte het niet. Dammers ook daar niet. De moed zakte in mijn schoenen, even uitrusten met een boterhammetje wat moeders meegegeven had.

De Calandstraat in, daar had ik nog een adres de Z.H.S.M .Bingo een luikje ging open en daar verscheen de toenmalige man van Personeelszaken de Hr Zon, het was snel gepiept.

Keuren, monsterboekje en nog wat plichtplegingen. De volgende middag naar de werf van De Groot en van Vliet, naar de Rijsbergen als Lichtmatroos. Mijn Vader bracht mij weg vanuit Delft, trein, bus en een grote plunjebaal op mijn rug. Zijn laatste woorden voor dat hij weer huiswaarts keerde waren: "Maak er wat van en kijk uit in het buitenland je begrijpt wel wat ik bedoel".

Een vetpot was het niet de bedragen in oplopende lijn staan in potlood naast mijn pasfoto, uiteraard Lichtmatroos, O/G, Matroos

Huug