Verhalen Van Een

(2)

In Buenos Aires moest ik overstappen op de Alpherat een Victorie schip. Gelukkig bleven we daar nog een paar dagen liggen, en wel op een plaats die eigenlijk niet zo goed was voor je financiële toestand want je hoefde de straat maar over te steken om in de kroeg te zitten, en daar kostte in die tijd een hele liter bier een kwartje en er waren altijd een heleboel Señoritas, ja je kunt het al raden, bij vertrek natuurlijk dik in het rood, maar ja tijd zat om het weer in te halen.

Via Montevideo en meestal veel plaatsen in Brasil op naar Curaçao om te bunkeren, daarna veel plaatsen aan de oostkust van de U.S.A. met als laatste New York, daar ging je hooguit de wal op om wat spullen te kopen zoals nylons en zijden slipjes, daar had je in Buenos Aires drie weken, want zolang lagen we daar, heel veel plezier van want die waren daar niet te koop en voor dergelijk attributen had je een vriendin voor het leven, nou ja zolang je in B.A. lag. Soms nog een bioscoopje en dat was het dan wel, de dollar stond toen nog fl.3.60. Vanuit New York ging de reis op dezelfde route weer naar Buenos Aires, en bij ons aan boord was het goed geregeld wat betreft het smokkelen van sigaretten, daar ging één man over en bij hem kon je opgeven voor hoeveel sloffen je mee wou doen, een slof kostte een dollar en bracht in B.A. 13 gulden op, alleen duurde het meestal een paar dagen eer de douane omgekocht was. De meeste kochten daarom ook nog sigaretten bij de hofmeester om toch maar meteen de wal op te kunnen. Ook daar hadden de jongens van Nigoco een vaste stamkroeg, maar die was in de stad, Het Lichtschip, de eigenaresse heette Tante Dien en de meisjes allemaal Maria geloof ik. De barretjes aan de overkant van de straat waar wij lagen werden voornamelijk bezocht tijdens pikheet en andere vrije tijd en voor dat je naar de stad ging.

Wanneer we dan vertrokken uit B.A. was iedereen total loss, zowel lichamelijk als financieel, en zweerde je dat je nooit meer zou drinken en de rest van de reis niet meer aan wal zou gaan. Er werden zelfs weddenschappen afgesloten zo van, wedden om een doos bier dat ik de volgende keer in B.A. niet de wal op ga, nou die werden dus allemaal verloren. Degene die vrij waren, en ook wel die dat niet waren stonden al aan de wal eer de gangway uitlag.

Wordt vervolgd.

Jan Baldé