De "Gouwe Ouwe"

 

In de Biesbosch

 

Van  Boris Joore

 Achtergrondinformatie 

Het scheepje is van mijn ouders en  aangekocht in 1978. Toentertijd zijn ze dat na vele omzwervingen tegengekomen in Aalsmeer  en heette het vaartuig Dombo. Het was een geheel witte sloep, eveneens met kajuit.

In het jaar 1978 hadden we al heel wat kilometers gereden op zoek naar een sloep, totdat een advertentie ons naar Aalsmeer toe lokte, daar lag een sloep te koop. Het was liefde op het eerste gezicht, en na een week werd de sloep naar ’t Veer gevaren. Daar werd de sloep, ontdaan van alle overbodige en niet te gebruiken rommel, op de wal gezet op de werf van Hakkers en toen zagen we boven water wat de gebreken waren die we onder water niet zagen. En ik kreeg een goed bedoeld advies om er maar een paar bossen riet onder te leggen en die af te stoken, maar dat ging me iets te ver.

  Vol goede moed ben ik aan het karwei begonnen en het waren in het begin taaie dagen, weken, maanden, maar langzaam kwam er toch wat moois tevoorschijn en na 3 jaar arbeid, bijgestaan door vrouw Monda en de jongens Boris en Mundus die als proppen maatjes hielpen bij het lijmen, kon de boot naar binnen bij Anton Zijlmans in de loods op de Kade. Daar kon de afbouw beginnen van de sloep waarvan alleen de romp klaar was. Het bouwen van de kajuit en de kuip met daarin het plaatsen van de motor nam ook nog 3,5 jaar in beslag. In deze periode werden vele uren besteed aan het opsporen van teak hout op sloopwerften in de omgeving. Zaten we soms toch te krap in het teak, dan kochten we het maar nieuw maar dat was erg duur.

 

In 1985 was de sloep vaarklaar, en werd de boot uit de loods gereden, en stond wat onwennig te blinken in de zon. Anton Zijlmans reed de boot in konvooi naar Drimmelen waar bij Piet Broeken de boot te water werd gelaten en bij de doop de naam Gouwe Ouwe mee kreeg.

De boot gedroeg zich uitstekend in het water en in de winter die volgde werd het interieur afgetimmerd.

De zomers worden door gebracht in de Biesbosch, in de winter ligt de boot bij Anton Zijlmans in winterberging.

Dit alles is mede tot stand gekomen met de hulp van Anton Zijlmans, die de berging verzorgde en Tiny Stevens, die de inbouw van de motor voor zijn rekening nam.   

Dré Joore


Cijfers en letters

 

Dombo in de lucht

 

Voor het eerst uit de loods

Voor het eerst aan de steiger

Twee Proppemaatjes

Kajuit nog open

Kajuit met dak

Interieur

Interieur

Interieur

Interieur